pondělí 19. září 2011

Nedělní oběd

Konec ASIA bistrům, sláva autentické asijské kuchyni.
Kdysi jsem na gymplu přes léto pracovala v jedné takové "ASIA" hrůze, ale asi že jsem byla oblíbená, dostávala jsem pokrmy, které nebyli určeny hostům, ale které si moji zaměstnavatelé vařili pro vlastní potřebu. Ponejprv jsem na dušené vnitřnosti a polévku, která voní po skořici a vymačkává se do ní limeta, hleděla s nedůvěrou, ale nakonec jsme k sobě s vietnamskou kuchyní našly cestu. Čím blíž jsme si byly, tím víc jsem si divila, proč je Čechům v podobných zařízeních stále cpána "křupavé, voňavé kachna s hranolki"  či...guláš třeba. A že se konečně prosazuje "opravdová" vietnamská kuchyně mi dělá velkou radost.

Abych se vymáčkla, o víkendu jsem dostala pozvání na oběd přímo do vietnamské rodiny. Strašně jsem se těšila na pořádnou porci autentična...a taky jsem ji dostala.
Zde předkrm: rýžové nudle, krevety, koriandr. Vlevo mrkev, vpravo kedlubna (místo chipsů), omeleta s bylinkami a nahoře pražené arašídy.

Ať jsem se rozhlížela, jak jsem chtěla, slíbené závitky jsem neviděla. Vzápětí jsem byla ujištěna, že pokud chci závitky, musím si je připravit. To jsem trochu nečekala, ale přijala jsem ten "návrh" s nadšením. 

Ve Vietnamu když přijde budoucí nevěsta poprvé do domu rodičů svého nastávajícího, musí připravit celé rodině závitky. Podle závitků se totiž údajně pozná, jak je slečna trpělivá, zručná a pracovitá.
Došlo mi, že to nebude asi taková sranda, připravit hromadu závitků.


Vůbec než jsme připravily všechny potřebné suroviny, uběhla tak hodina. Vše čerstvé proprat a očistit a nasekat . Vepřové, kuřecí maso a krevety je potřeba namlít na jemno bez použití mlýnku, protože ten údajně ubírá masu chuť. Takže nožem. Či spíše mačetou. Připravit a nastříhat skleněné nudle. Oloupat kopec cibule, nasekat koriandr, nakrájet houby. 


 Zleva nahoře jakési "voňavé houby", nakrájené- tedy nastříhané nůžkami na tenké plátky, vepřové maso již "namleté", bambusové výhonky (které si kamarádka pěstuje sama, protože prý ty kupované jsou samá chemie), koriandr a něco, zleva dole "namleté" kuřecí s krevetami, hromada cibule a jarní cibulky, skleněné nudle a pozor- jidášovo ucho, které jsem měla za úkol nasekat "tence jako nitě". Nakonec se mi povedlo spíš "tence jako tkaničky od bot", za což jsem byla pochválena slovy "ty by ses ve Vietnamu nevdala". 


Netřepat, promíchat. Přidat tolik vajec, dokud se suroviny nespojí v hmotu. Potkala jsem se v lednici s kachními vejci, ptala jsem se, jak se připravují a dozvěděla jsem se, že je to lék, a uvnitř toho vejce je malinká kachnička (překvapivě, čekala bych  krajtu) a ta se jí taky. Vzpomněla jsem si, jak jsem lžičkou měla vyjídat mozek novorozenému selátku a tím si připomněla, že i já mám gastronomické hranice. Živočichy v prenatálním stavu a mláďata ne, sorry.
 A nezbývá než umotat výstavní závitek. Balí se do namočeného rýžového papíru a než jsem vychytala techniku, sklidila jsem mnoho "obdivných" pohledů a zaručeně povzbudivých vietnamských slov.


Dále přistoupíme k procesu smažení. Smažíme zcela potopené v oleji asi tak týden.

Když jsou závitky zlaté, vyjmeme je z pánve, odsajeme přebytečný olej a ihned konzumujeme, protože už máme hlad jako medvěd. Dámy totiž prý při přípravě jídla neužírají, je to nevhodné a nevdaly by se. Ještěže se vdávat nechystám.

7 komentářů:

  1. Ááá... velice zajímavé! Do těch závitků se smíchá úplně všechno dohromady? Nebo jsou závitky některé takové a jiné makové? Musím zajít aspoň do nějakého pofiderního ASIA bistra a ochutnat. Hrozně se mi líbí slovo koriandr, hezky mi voní, ale když jsem si ho vypěstovala, chutnal jak mýdlo.:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Chutná jako mýdlo, ale jde jen o zvyk. Zvykneš si a máš závislost.

    OdpovědětVymazat
  3. Cha, mám hlad! A taky potřebuju další dávku camino deníku...

    OdpovědětVymazat
  4. To je super, skvělá zkušenost!

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to je jasný Adi, příště děláme závitky spolu. Já tě na oplátku naučím dělat pravé kolumbijské empanadas.
    Maruška

    OdpovědětVymazat
  6. Jani, pry existuje mnoho druhu zavitku, ale tyhle by mely byt takovym evergreenem mezi zavitky. V ASIA bistrech to prave sidej, davaj tam vajicka, mrkev a kdovico levnejsiho. Ale to asi nevadi, hlavne kdyz chutna. Rekla bych, ze jak si kdo smota, tak si to i sni.

    Blani, Camino deniky budou! Stay tuned!

    Marusko, muzem si udelat globalizacni vecer: dve Cesky v Anglii vari vietnamske a kolumbijske jidlo.

    OdpovědětVymazat
  7. Ty závitky mě trošku vyděsily, to je prej jen česká specialita, že se topí v oleji, normálně se jí syrový, nebo jak to říct

    OdpovědětVymazat