neděle 29. května 2011

Myšákovy laskominy





 Sobotní odpoledne mi přišlo jako ideální čas vyhrabat se zpod hromady učebnic, smést ze sebe usazený prach, zrekonstruovat obličej a tepláky vyměnit za něco slušivějšího, navíc mě poháněla myšlenka, že se půjde do cukrárny, na kafe a na sachr. Cukráren a kaváren je v Praze požehnaně, mimochodem i v blbým Starbucks si člověk může dát naprosto legendární cheescake. Ale přece nepůjdem do nějaký émerický kavárny, když může podpořit tradici českého cukrářství. Pojali jsme to teda rovnou ve velkým a šli jsme do Myšáka, cukrářské to legendy s tradicí sahající snad do pravěku.

Těšila jsem se do prostor, které prošly nákladnou rekonstrukcí, že zažiju ducha První republiky, neo aspoň něco jiného, pěkného. Což o to, rekonstrukce se z hlediska řemeslného asi vyvedla, tomu já nerozumím, ale kdo PROBOHA takovým způsobem domršil interiér?! Z pouhého pohledu do kavárny se mi zvedla hladina cukru v krvi tak, že mě na dort přešla chuť. Posezení ve světlé kůži, budiž, to snesu, ale neříkejte mi, že výmalba a ty dekorace se opravdu můžou někomu líbit? Ani nevím, kde začít s popisem? Znáte Ikeu? Tak asi tak. Černobílé kurdlinkaté tapety, "křišťálové" lustry, jakože svícny čouhající ze zrcadel, interiér umně poskládaný tak, aby na vás nepříjemná obsluha náhodou neviděla a tak dále.
Obsluha i na Česko řekněme podprůměrná, madame vypadala jako nefalšovaná kolotočářka, hošan když svým tenkým hláskem pronesl "pro koho je ta kávička", tak nás to málem skoplo ze židle, po úsměvu ani stopa, zato než se nás vůbec někdo přišel zeptat, co že to chceme, dobrých deset minut uplynulo.
Okolo nás skupiny lidí odcházely, protože čekání, než si jich někdo všimne, psychicky neunesly. Dalších patnáct minut uběhlo, než nám kávu a dorty slečna přinesla. Teda já jsem si kávu nedala, protože sójové mléko -ne, to teda fakt nemáme- nemají.

Dorty jsme si vybrali sami z vitríny, kde všechny zákusky vypadaly skvěle. Savoy, Malakov, pistáciový cheescake. Velikost porce nadpůmerná, což nás potešilo (vetší dort= lepší dort), neb jsme ještě nevěděli, že je to spíše trest. Můj piškotový Malakov, prolitý vínem a pomerančovou šťávou, byl víceméně kus suchýho piškotu s podviným krémem, za který by se nemusela stydět ani cukrárna v Bruntál suburbs. Savoy byl tak hutný a suchý, že sníst jej vyžadovalo značnou porci odhodlání a že by měl být variací na sachr, to je taky jen nepovedený vtip. Ke kávě a cheescake výhrady nemám, snad jen, že by bylo hezké, kdyby Myšák měl vlastní tácky a nádobí, nikoliv zkoupené s logem Rioba, ale to je už hnidopišství. 

Co zmínit dál? Bílá plastová okna nás rozesmála, umělá květina pobavila, absence toaletního papíru na toaletách trochu šokovala, ale budiž, ať si v Myšáku dělaj, co chtěj, my už tam stejně nikdy nepůjdem, žádnej jinej soudnej člověk taky opakovaně nezavítá a turista to vydrží (ale snad o tom nebude nikde vyprávět).

Fotky: Julius Hudec

7 komentářů:

  1. Dík za recenzi, aspoň vím, že tam ne:))

    OdpovědětVymazat
  2. Hahaha :-) Já teda v Myšákovi nikdy nebyla, ale opakovaně mě tam láká kamarád, ten co se ptá Pro koho je ta kávička. Jakobych ho slyšela. Jsem ráda, že vim, že jsem o nic nepřišla :-)
    A na dorty doporučuju Erhartovu cukrárnu na Letný (i když tam je taky hrozná obsluha a kafe, ale já si ty dorty beru s sebou domu).

    OdpovědětVymazat
  3. Chudák kluk.... pracovat v takový příšeře... co mohli zničili, a zlepšovat to tam asi nikdo nechce... chtěla bych vidět provozáka nebo majitele... velu na něho.Erhart a dorty SUPER!

    OdpovědětVymazat
  4. Takže příští stanice Erhartova cukrárna, to je dobře, miluju Letnou a dorty. Myšák je fakt pruda hrozná, akorát si tak zkazit vkus a hned pak i chuť.

    OdpovědětVymazat
  5. Myslím, že kdyby něco podobnýho prodávali v Ikea, nehrozilo by, že by tam někdo někdy něco koupil. Otřesný, v takovým prostředí bych nezvládla ani sousto. Jedině...hodně, opravdu hodně těch džbánků s vinným mokem. Jinak popis obsluhy se mi zdá, želbohu, zcela standradní.

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý dorty naLetný u Erharta a dobrý kafe kousek od Myšáka...v divadle Minor Mama Coffee... a taky tam maj občas dobrý mlsání. Zdraví Honza Sedláček

    OdpovědětVymazat
  7. Osobně dávám přednost klasickému sachru než napodobeninám s jablky, řepou nebo dokonce nutellou. Na cheesecake chodím do Karlovy pekárny a na sachr jedině do http://www.cukrarna-hajek-hajkova.cz/produkty/dorty/trvanlive-dorty/sachr-dort/

    OdpovědětVymazat